Τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριος 2019 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 5 1 2 3
week 6 4 5 6 7 8 9 10
week 7 11 12 13 14 15 16 17
week 8 18 19 20 21 22 23 24
week 9 25 26 27 28
Κανένα γεγονός

Νταλ - Συνταγή Γιογκικής Διατροφής

Το νταλ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά και μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Γίνεται με ένα όσπριο, κατά κανόνα με φάβα, συν τη βάση. Μπορεί να γίνει και με ροβίτσα, αρακά ή φακή.

  •  1 φλιτζάνι φάβα
  • 4 ή παραπάνω φλιτζάνια νερό
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ή άνηθος ή ντάνια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • υλικά βάσης

Μουσκεύετε τη φάβα αποβραδίς. Την επόμενη μέρα πλένετε καλά τη φάβα σε  ζεστό νερό. Βάζετε τη φάβα, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, και τη δάφνη σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε μέχρι που η φάβα να λιώσει και το περιεχόμενο της κατσαρόλας να έχει την υφή παχύρρευστης σούπας.

Καθώς βράζει η φάβα συμπληρώνετε με χλιαρό νερό, όσο χρειάζετε κάθε φορά ώστε να μην κολλήσει. Όταν η φάβα είναι έτοιμη (παχύρρευστη) προσθέτετε το ανάλογο χλιαρό νερό για να γίνει σούπα.

Την βάση την ετοιμάζετε χωριστά σε ένα τηγάνι. Ρίχνετε τη βάση στην κατσαρόλα με τη φάβα και προσθέτετε αλάτι. Αφήνετε το μείγμα να πάρει άλλη μια βράση και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό ή ντάνια και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Το νταλ είναι έτοιμο. Το καλοκαίρι μπορείτε να προσθέσετε μια ψιλοκομμένη ντομάτα.

 

* Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Η γιογκική κουζίνα θρεπτική χορτοφαγική διατροφή" εκδόσεις Garuda.