01 02 03 04 05 06 07 08

Το ΥSM έχει ολοκληρώσει τον κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξής του, που υπηρετούσε για δεκατρία χρόνια, τον σκοπό της ευρύτερης διάδοσης της γιόγκα.

Επισκεφθείτε το νέο μας site, www.nirvikalpa.gr, όπου θα βρείτε όλες τις δραστηριότητές της Σουάμι Νιρβικάλπα και τους χώρους που αυτές φιλοξενούνται.

Τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Το άρθρο του μήνα - Νοέμβριος 2013

Η τέχνη του να υπονομεύεις το ταίρι σου: Επτά διάλογοι για ανόητους με επίγνωση 

 

από τον P.B. Law

Ένα αμερικανικό χάρισμα που δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί αρκετά είναι το δαιμόνιο πνεύμα με το οποίο παντρεμένα και ανύπαντρα ζευγάρια χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο και τις συνειδητοποιήσεις που τους προσφέρει η θεραπεία, για να καταστρέψουν τις σχέσεις τους. Πρίν από δεκαετίες, όταν η ψυχανάλυση ήταν η τελευταία λέξη της μόδας, άνδρες και γυναίκες είχαν ανακαλύψει ότι προσθέτοντας μερικές φροϋδικές ατάκες στα επιχειρήματα τους, όχι μόνο έδιναν έναν αέρα αυθεντίας στην απορριπτική κριτική τους προς τον άλλο, αλλά και τη χαριστική βολή στην όποια ελπίδα της σχέσης τους να ευδοκιμήσει. Εάν οι γονείς σας ήξεραν έστω και λίγη φροϋδική ορολογία, σίγουρα θα θυμάστε επικοινωνίες όπως:

Α: (Αδειάζοντας ένα ακόμη τασάκι) "Έχω βαρεθεί όλη την ώρα να καθαρίζω, εξαιτίας της βρωμερής στοματικής σου καθήλωσης. Γιατί δεν πιπιλάς καλύτερα το δάχτυλό σου;"

Β: "Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αγάπη μου, αν δεν ήσουν τόσο πρωκτική με την καθαριότητα και την αντισηψία" Αλλά αυτοί οι καιροί έχουν πια περάσει. Αν η μόδα των φροϋδικών ερμηνειών μεταξύ των συντρόφων παρήλθε, αυτή της επίγνωσης μεσουρανεί, και η νέα γενιά ζευγαριών έχει βρεί ότι το λεξιλόγιο της ολοκληρωτικής αποδοχής μπορεί να αποτελέσει το νέο πανίσχυρο όπλο στον συνεχιζόμενο αγώνα για το ποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο - "τελευταίο" με την έννοια ότι μπορεί φυσικά να επιφέρει το τέλος της σχέσης.

Ας εξετάσουμε μερικά παραδείγματα:

Α: "Νομίζω ότι θα ήταν πιο δίκαιο αν μπορούσα και εγώ μερικές φορές να..."

Β: "Προσκολλάσαι στις απόψεις σου αγάπη μου. Πότε θα σταματήσει αυτή η προσκόλληση;;;"

A: "Μα αγάπη μου είναι ήδη μεσάνυχτα. Πρέπει να το συζητήσουμε τώρα αυτό;"

B: "Από ότι φαίνεται το συζητάμε ήδη, οπότε απλά αποδέξου την κατάσταση, εντάξει;"

A: "Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;"

B: "Κοίτα, ότι έκανα ανήκει πια στο παρελθόν. Γιατί δεν κάνεις και στους δυό μας τη χάρη να συγκεντρωθείς στο εδώ και τώρα;"

A: (Σπάει πιάτο καθαρίζοντας τον νεροχύτη)

B: (Από το σαλόνι) "Δεν έχουμε την επίγνωσή μας μαζί σήμερα, έτσι δεν είναι;"

A: "Ακόμη σκέφτομαι την κακία που μου πέταξες χτες το βράδυ"

B: "Θα' πρεπε να έχεις μάθει μέχρι τώρα, γλυκέ μου. Απλά παρατήρησε "πάλι σκέφτομαι" και οι σκέψεις θα υποχωρήσουν από μόνες τους."

A: "Μα μου το υποσχέθηκες!"

B: "Όλα είναι παροδικά, εντάξει; Και οι υποσχέσεις έχουν ημερομηνία λήξεως."

A: "Αν μ' αγαπούσες στα αλήθεια, δεν θα το έλεγες αυτό"

B: "Άντε πάλι τα ίδια. Επίκριση και πάλι επίκριση."

Ο κοινός παρανομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι το άτομο που χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο της επίγνωσης αναλαμβάνει τον ρόλο του δασκάλου που "μαλώνει" έναν αποτυχημένο μαθητή. Η ανάληψη ενός ρόλου ανωτερότητας, σε συνδυασμό με μια διάθεση σαρκασμού μασκαρεμένη σε πνευματικότητα, είναι αρκετές για να καταδικάσουν από την αρχή κάθε απόπειρα συμφιλίωσης. Τελικά, η δήθεν επίγνωση είναι στην πραγματικότητα ένας ακόμη αυτοματισμός, αλλά και ένα δημοφιλές εργαλείο για να βάζουμε τέρμα στις σχέσεις μας.