01 02 03 04 05 06 07 08

Το ΥSM έχει ολοκληρώσει τον κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξής του, που υπηρετούσε για δεκατρία χρόνια, τον σκοπό της ευρύτερης διάδοσης της γιόγκα.

Επισκεφθείτε το νέο μας site, www.nirvikalpa.gr, όπου θα βρείτε όλες τις δραστηριότητές της Σουάμι Νιρβικάλπα και τους χώρους που αυτές φιλοξενούνται.

Τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Το άρθρο του μήνα - Μάρτιος 2014

Αναμφισβήτητα όλοι ζούμε σε μια εποχή κρίσης. Κρίση με διαστάσεις οικονομικές, οικολογικές, κοινωνικές αλλά και πνευματικές, οι οποίες αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου πράγματος.

Αυτό που τώρα βιώνουμε ως κρίση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από αυτό που άλλοτε αποκαλούσαμε εξέλιξη και ανάπτυξη - μια παράπλευρη απώλεια της ίδιας της επιτυχίας του τεχνολογικού πολιτισμού μας . Η εποχή μας χρειάζεται επειγόντως αλλαγή παραδείγματος, αλλαγή τρόπου σκέψης. Μια πραγματική επανά-σταση της συνειδητότητάς μας. Όμως αλήθεια πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

Παραδόξως, ενώ η προσπάθεια κατανόησης της ανθρώπινης συνειδητότητας είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία του ανθρώπινου είδους, έχει ατονήσει κάπως στις μέρες μας. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προ πολλού γυρίσει την πλάτη σε όλη αυτή τη γνώση που άγιοι, μυστικιστές και μελετητές έχουν καταγράψει εκτενώς. Η εποχή μας καλείται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην πνευματικότητα και την επιστήμη. Να επιδιώξει μια επιστημονική κατανόηση της πνευματικής μας κληρονομιάς, αλλά και να προσδώσει μια πνευματική χροιά στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Μια απλή σύγκριση του μοντέλου λειτουργίας της συνειδητότητας το οποίο έχει περιγράψει αναλυτικά ο Patanjali -θεμελιωτής της επιστήμης της γιόγκα- και της κατανόησης της φύσης της ενέργειας που προσφέρει η σύγχρονη φυσική, αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και αναδεικνύει τα αμοιβαία οφέλη μια τέτοιας συνέργειας.

Ο Patanjali κάνει σαφές ότι η συνειδητότητα εκφράζεται μέσω δύο διαφορετικών πόλων. Ο πρώτος αποτελεί τις διακυμάνσεις-τροποποιήσεις του νου (τις οποίες αποκαλεί citta-vrittis ) ενώ ο δεύτερος είναι ο πόλος της ακτινοβολούσας συνειδητότητας (την οποία αποκαλεί purusa).

H εξάσκηση της γιόγκα αποσκοπεί στον ησυχασμό του νου από την υπερδραστήρια κατάσταση της αυτοματοποιημένης διαμόρφωσης του (citta), ώσπου να ανατείλει μια διαφορετική κατάσταση συνειδητότητας (Samadhi).

Αυτή η κατάσταση συνειδητότητας είναι πέρα από τον προσωρινό και γραμμικό μας νου και διέπεται από ποιότητες όπως η ενόραση, η διαίσθηση και η εσωτερική γνώση.

Η σύγχρονη φυσική από την άλλη θεωρεί οποιαδήποτε ακτινοβολούσα ενέργεια (όπως φως, θερμότητα) ως ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Η ενέργεια (όπως και η συνειδητότητα) εκφράζεται μέσω δυο πόλων, δυο διαφορετικών και ανεξάρτητων διαστάσεων ύπαρξης. Τη χρονική διάσταση αλλά και τη διάσταση στο χώρο των συχνοτήτων. Η ανακάλυψη των δυο αυτών διαστάσεων και η μεταξύ τους σχέση ανήκει στον Γάλλο μαθηματικό Fourier (το 1799), έχει εξερευνηθεί από τη σύγχρονη φυσική και αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα μια απλή συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο αποτελεί μια τέτοια εφαρμογή. Η ομιλία μας ως σήμα στο επίπεδο του χρόνου μετατρέπεται σε σήμα στο επίπεδο συχνοτήτων, και ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός μέχρι το δέκτη, για να μετατραπεί εκ νέου σε ένα γραμμικό σήμα-λόγο.

Η ομοιότητα και η αναλογία με τη μελέτη της συνειδητότητας είναι εκπληκτική. Στον ένα πόλο της συνειδητότητας βρίσκεται αυτό που ο Patanjali αποκαλεί citta. Η μνήμη, η γνωσιακή λειτουργία, η ανάλυση των αισθητηριακών ερεθισμάτων και η λογική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Με άλλα λόγια ολόκληρο το νευρωνικό λειτουργικό μας σύστημα με τους εγγενείς περιορισμούς του και τις κοινωνικές διαμορφώσεις του. Αυτή η διάσταση κινείται στο πεδίο του χρόνου, αναλύει γραμμικά τις πληροφορίες και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της σύγχρονης δυτικής σκέψης.

Στον άλλο πόλο βρίσκεται αυτό ο Patanjali αποκαλεί purusa και η σύγχρονη φυσική διάσταση συχνοτήτων. Βρίσκεται εκτός των περιορισμών του χώρου και του χρόνου και είναι η κατάσταση εμπειρίας που μελετητές yogis και άγιοι έχουν καταγράψει. Στη διάσταση αυτή αυτά τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα πάντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους σε ένα αιώνιο παρόν. Είναι ο χώρος όπου τα λεγόμενα σίντις (υπερφυσικές ιδιότητες των γιόγκι) πηγάζουν φυσικά και αυθόρμητα. Είναι η πηγή και η κατάληξη όλων.

Το αποτέλεσμα της γιόγκα δεν είναι η απελευθέρωση του purusa με την έννοια της διαφυγής από το νου αλλά η εξέλιξη εν τέλει της ίδιας της συνειδητότητας. Όσο πιο πολύ προσεγγίζουμε τη κατάσταση του purusa (ηρεμώντας και ησυχάζοντας την citta) τόσο περισσότερο είναι εφικτή μια καινούργια σχέση μεταξύ των δυο αυτών πόλων. Με τη σύγχρονη τεχνολογική ορολογία, οι καρποί της γιόγκα κάνουν εφικτή μια αναβάθμιση του εσωτερικού μας νοητικού λογισμικού, μια υπέρβαση των περιορισμών και των διαμορφώσεων μας. Υπό το πρίσμα αυτό ολόκληρη η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης δεν είναι τίποτα άλλο από την αλληλεπίδραση των δυο αυτών πόλων της συνείδησης.

Δυστυχώς η επαφή μας με αυτή τη διάσταση συνειδητότητας έχει σχεδόν χαθεί. Η επίγνωση μας μένει προσκολλημένη στον υπερδραστήριο σκεπτόμενο νου, παρόλο που αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κόκκο άμμου μπροστά στην απεραντοσύνη της συνειδητότητας μας. Ο σκεπτόμενος νους είναι πραγματικά το 1% της συνειδητότητας στο οποίο έχουμε παραχωρήσει εξουσία και κυριαρχία πέρα από το σκοπό και το ρόλο του. Λέγεται ότι τα προβλήματα του πολιτισμού μας πηγάζουν από τη άνιση κατανομή πλούτου- το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 99% των πόρων- αλλά μήπως τελικά αυτό δεν αποτελεί και μια αντανάκλαση της διανομής του εσωτερικού μας πλούτου που μοιράζεται τόσο άδικα και ανισομερώς;

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το τακτικό μέλος μας Σταύρο Κουγιά, ο οποίος επιμελήθηκε το παραπάνω άρθρο. Το άρθρο συνοψίζει ιδέες και απόψεις της Shelli Renee Joye και στοχεύει στο να αποτελέσει ένα αρχικό ερέθισμα για τη περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης της επιστήμης και της συνειδητότητας. Πλήρης και λεπτομερής ανάλυση μπορεί να ανευρεθεί στο Patanjali yoga and Modern Science. Towards an integrated model of conciousness.

https://www.academia.edu/3717855/Patanjalis_Yoga_and_Modern_Science_Towards_An_Integral_Model_of_Consciousness