01 02 03 04 05 06 07 08

Το ΥSM έχει ολοκληρώσει τον κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξής του, που υπηρετούσε για δεκατρία χρόνια, τον σκοπό της ευρύτερης διάδοσης της γιόγκα.

Επισκεφθείτε το νέο μας site, www.nirvikalpa.gr, όπου θα βρείτε όλες τις δραστηριότητές της Σουάμι Νιρβικάλπα και τους χώρους που αυτές φιλοξενούνται.

Τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Το άρθρο του μήνα - Ιούνιος 2014

Στις ράγες με τον εαυτό σου

* Ένα άρθρο το οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο newsletter μας χάρη στον φίλο του YSM Αντώνη Βόσσο, ο οποίος στο ταξίδι της επιστροφής του από τη Γερμανία το ανακάλυψε σε περιοδικό του αεροσκάφους και προσφέρθηκε να το μεταφράσει από τη γερμανική και να το μοιραστεί μαζί μας. Ευχαριστούμε, Αντώνη!

Ποιός είπε ότι η συγκέντρωση επιτυγχάνεται μόνο σε ήσυχους χώρους;  Ο Andy Puddicombe έρχεται να αποδείξει το αντίθετο. Πριν από τέσσερα χρόνια, σε συνεργασία με τον Richard Pierson, ίδρυσε την επιχείρηση Headspace. Σήμερα, η αξία της επιχείρησής τους ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνεταίροι δημιούργησαν μία εφαρμογή η οποία βοηθάει ανθρώπους να εντάξουν τεχνικές διαλογισμού στην καθημερινότητά τους. Το σκεπτικό είναι ότι δέκα μόνο λεπτά και μια μικρή προσπάθεια αρκούν για να αισθανθούμε ξεκούραστοι και να επαναφέρουμε τη συγκέντρωσή μας. Ο συντάκτης του περιοδικού Focus Stefan Ruzas δοκιμάζει την τεχνική και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του…

Ο Andy Puddicombe μας προσφέρει μια θέση στο τραμ το οποίο φθάνει εγκαίρως στη στάση «Αραμπέλα στράσσε» ανατολικά του Μονάχου. Με ένα χαμόγελο, ο σαρανταενάχρονος, τον οποίο τα μέσα αγαπούν να αποκαλούν Γκούρου του Διαλογισμού, καλωσορίζει τους επισκέπτες του σε μία ασυνήθιστη ειδική διαδρομή.

Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος κατάγεται από το Μπρίστολ, είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την ακροβασία και έβγαζε τα προς το ζην ως σερβιτόρος, πριν ενδυθεί το ράσο του βουδιστή μοναχού και εγκατασταθεί για δέκα χρόνια στα βουνά του Θιβέτ. Σήμερα, είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας με σημαντική περιουσία. 

Η επιστροφή του στα εγκόσμια συντελέστηκε το 2010, όταν ίδρυσε από κοινού με τον συνέταιρό του Rich Pierson τη HEADSPACE, μια εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στην προσαρμογή του διαλογισμού στον μοντέρνο τρόπο ζωής. Η ιδεά τους ήταν απλή: εισαγωγή του διαλογισμού στην καθημερινότητα, μακριά από το στούντιο, χωρίς μαξιλάρια ή αρωματικά στικάκια. Οι εφαρμογές της εταιρείας, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για υπολογιστές και κινητά, χρησιμοποιούνται ήδη από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε 150 χώρες. Πολλοί εξ αυτών είναι μάνατζερ, πολιτικοί και επαγγελματίες αθλητές.

Η υπόσχεση της Headspace είναι δελεαστικά απλή: «δέκα λεπτά σε δέκα ημέρες». Ο διαλογισμός δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να αρχίσει να επενεργεί. Το «πού», λέει ο Puddicombe, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, και αναφέρει το παράδειγμα της συνεργασίας του με την αλυσίδα ξενοδοχείων Westin στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας «Wellbeing movement». Στόχος της συνεργασίας είναι η προσφορά υπηρεσιών σε αγχωμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξοικειωθούν με έξυπνες τεχνικές διαλογισμού κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών τους ταξιδιών.

Οι  μάνατζερ του Westin σκέφθηκαν να διεξάγουν την πρεμιέρα της εν λόγω συνεργασίας στον πολύβουο χώρο ενός σιδηροδρομικού σταθμού: Εξού και η δοκιμαστική μας διαδρομή με το τραμ.

Έχουμε πια επιβιβαστεί και ο γκούρου, με ήρεμη φωνή λέει: «Παρακαλώ καθίστε, κρατείστε την πλάτη σας ευθεία και τον αυχένα σας χαλαρό. Έπειτα, τοποθετείστε τα χέρια σας απαλά πάνω στα πόδια σας.» Μετά την επόμενη στροφή, με κατεύθυνση προς το Ιζάρ, συνεχίζει: «απλώς κοιτάξτε ευθεία μπροστά σας, με απαλό βλέμμα. Εστιάστε το βλέμμα σας σ’ ένα σημείο σε μία μέση απόσταση και μείνετε προσηλωμένοι εκεί…»

Η διαδρομή συνεχίζεται, και ο Puddicombe - τον οποίο η Νιου Γιόρκ Τάιμς έχει βαφτίσει «Jamie Oliver του διαλογισμού» λόγω της απλότητας με την οποία παρουσιάζει σύνθετες έννοιες - δίνει την επόμενη οδηγία: «Εισπνεύστε πέντε φορές βαθιά από την μύτη και εκπνεύστε από το στόμα. Στη συνέχεια, μετά την πέμπτη φορά: παρακαλώ κλείστε τα μάτια σας.» Καθισμένος με κλειστά τα μάτια στο τραμ, το οποίο κινείται με προορισμό το κέντρο του Μονάχου, αποκτώ σιγά σιγά την αίσθηση ότι διαλογίζομαι. Ή τουλάχιστον ότι χαλαρώνω.

Αλλά ο  Puddicombe θέλει περισσότερα: «Δεν έχει σημασία τί σκέφτεστε αυτή τη στιγμή: επιστρέψτε σιγά στο σώμα σας. Νιώστε ότι κάθεστε. Νιώστε τα πόδια σας να ακουπούν στο πάτωμα. Νιώστε το βάρος των χεριών σας πάνω στα πόδια σας. Και συνεχίστε να αναπνέετε. Αναπνεύστε! Όσο αναπνέω και νιώθω, οι σκέψεις μου μοιάζουν με σπίθες που εκτινάσσονται από συσκευή συγκόλλησης. Τί να σκέπτεται άραγε ο κόσμος εκεί έξω βλέποντας ένα τραμ γεμάτο ανθρώπους με κλειστά μάτια; Αφήνω τη σκέψη και επιστρέφω στην αναπνοή. Αργά αργά.»

Δεν πάνε λίγα λεπτά που είμαστε καθ΄οδόν και η φωνή του γκούρου μοιάζει τώρα να έρχεται από το υπερπέραν. «Ψηλαφίστε εσωτερικά το σώμα σας, από την κορυφή ως τα νύχια. Νιώθετε κάπου πιάσιμο; Ποιά σημεία του σώματός σας έχουν χαλαρώσει; Θα σας εκπλήξει το πόσο πολλά είναι, παρά το πλήθος των σκέψεων». Αρκεί να συγκεντρωθούμε για λίγα λεπτά στην αναπνοή και στο σώμα μας, και η χαλάρωση επέρχεται φυσικά. Είναι κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό, λέει ο Puddicombe.

Μετά από δέκα λεπτά και μερικές ασκήσεις εισπνοής και χαλάρωσης ανοίγω τα μάτια μου και νιώθω χαλαρός, εκπληκτικά χαλαρός…