01 02 03 04 05 06 07 08

Το ΥSM έχει ολοκληρώσει τον κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξής του, που υπηρετούσε για δεκατρία χρόνια, τον σκοπό της ευρύτερης διάδοσης της γιόγκα.

Επισκεφθείτε το νέο μας site, www.nirvikalpa.gr, όπου θα βρείτε όλες τις δραστηριότητές της Σουάμι Νιρβικάλπα και τους χώρους που αυτές φιλοξενούνται.

Τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριος 2018 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Το άρθρο του μήνα - Σεπτέμβριος 2014

Συνοχή (Εναρμόνιση): Συνδέοντας την Προσωπική, Κοινωνική και Οικουμενική Υγεία

Είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες διεργασίες της ανθρώπινης φυσιολογίας – σε ερευνητικά κέντρα όπως το Ινστιτούτο HeartMath (ΙΗΜ), σε νοσοκομεία και επιστημονικά εργαστήρια, και στα γραφεία εκπαιδευτών, εταιρικών ηγετών και αθλητικών μάνατζερ. Έχει εισχωρήσει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, δημοφιλή περιοδικά και διδακτορικές διατριβές και συχνά αποτελεί προβεβλημένο θέμα συζήτησης σε πάνελ, συνέδρια, και, προσεχώς, ίσως ακόμη και στα «πηγαδάκια» μεταξύ συναδέλφων.

Η έννοια της συνοχής καθεαυτή δεν είναι καινούρια. Υπό κατάλληλες συνθήκες, τα ανθρώπινα όντα ήταν ανέκαθεν σε θέση να την επιτυγχάνουν. Η κατανόησή μας για την έννοια της συνοχής είναι σχετικά καινούρια, προϊόν πρόσφατων διερευνήσεων σχετικά με τις ιδιότητες, τα οφέλη της και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αυξήσουμε.

Ο επιστημονικός διευθυντής του IHM Δρ. Rollin McCraty και ο ιδρυτής του ινστιτούτου Doc Childre έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια στη διεύρυνση της κατανόησης και της επίγνωσης μας σχετικά με τη συνοχή. Πρόσφατα μάλιστα συνεργάστηκαν σε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση και ανάλυση όσων γνωρίζουμε σχετικά με αυτή την κρίσιμη διαδικασία σε άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alternative Therapies in Health and Medicine.

«Η συνοχή υποδηλώνει τάξη, δομή, αρμονία – και ευθυγράμμιση εντός και μεταξύ των συστημάτων – είτε πρόκειται για άτομα, οργανισμούς, κοινωνικές ομάδες, πλανήτες ή γαλαξίες», εξηγούν οι McCraty και Childre στο άρθρο τους. «Αυτή η γεμάτη αρμονία τάξη συνδέεται με ένα συνεκτικό σύστημα του οποίου η αποτελεσματικότητα και η βέλτιστη λειτουργικότητα σχετίζεται άμεσα με την αβίαστη ροή των διεργασιών της ζωής. Σε αντίστιξη, ένα ασταθές, αποδιοργανωμένο μοτίβο δραστηριότητας υποδηλώνει ότι το σύστημα δεν έχει συνοχή και ότι η λειτουργία του αντανακλά στρες και αναποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας που απορρέει από τις διεργασίες της ζωής.»

Σε ατομικό επίπεδο, σημειώνεται στο άρθρο, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε φυσικές συνθήκες, οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλά επίπεδα συνοχής επιδεικνύουν «μια γενική αίσθηση ευεξίας και βελτίωση της γνωσιακής, κοινωνικής και σωματικής τους επίδοσης.»

Μολονότι οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τη συνοχή τους με μια ποικιλία μεθόδων – αναπνευστικές ασκήσεις, διαλογισμό επικεντρωμένο στην συμπόνια και ακρόαση εύθυμης μουσικής – έρευνες στο IHM και αλλού έχουν δείξει ότι ένας από τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για την επίτευξη συνοχής είναι μέσω των συναισθημάτων μας, ιδιαιτέρως των θετικών.

«Έχουμε βρει ότι θετικά συναισθήματα όπως η εκτίμηση και η συμπόνια, σε αντίθεση με αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός και ο φόβος, συνδέονται με πιο συνεκτικό καρδιακό ρυθμό», εξηγεί το άρθρο.

Επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έχουν δείξει ότι τα άτομα που ήταν σε θέση να βιώνουν τέτοια θετικά συναισθήματα εμπρόθετα, είχαν την ικανότητα να αυξάνουν τα επίπεδα συνοχής τους και να απολαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από οφέλη, όπως η πτώση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων, η αύξηση της αποτελεσματικότητας στον χώρο εργασίας, η σφυρηλάτηση εύρωστων σχέσεων με ζωντάνια νόημα, και πολλά ακόμη.

Σήμερα, οι ερευνητές μετρούν τα επίπεδα συνοχής ενός ατόμου παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις στον καρδιακό του/της ρυθμό (HRV), τις μεταβολές του ρυθμού της καρδιάς από παλμό σε παλμό. Η αξιοποίηση του HRV ως εργαλείου εκπαίδευσης έχει κερδίσει τη γενική αποδοχή.

Αυτή η διακύμανση στις κύριες ρυθμιστικές διεργασίες ενός οργανισμού είναι ουσιώδης για την εγγενή ευελιξία και προσαρμοστικότητά του, την αποκαλούμενη και ικανότητα επανάκαμψης, η οποία αποτελεί την επιτομή της υγιούς και συνεκτικής λειτουργίας και ευεξίας», δηλώνουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι ο συνδυασμός της ανάλυσης HRV με τις τεχνικές αυτορύθμισης και τις τεχνολογίες του HeartMath, αποτελεί αποδεδειγμένα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη, εναλλακτική συνοδευτική θεραπεία για τη μείωση του στρες και πολλών επιβαρυντικών καταστάσεων όπως το άγχος, ο θυμός, η υπέρταση, οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού, ο διαβήτης, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, ο χρόνιος πόνος, η κόπωση και η επαγγελματική εξουθένωση.

Η ανάλυση των διακυμάνσεων του καρδιακού ρυθμού, λένε οι McCraty και Childre, προσφέρει μια φευγαλέα ματιά στις σύνθετες αλληλεπιδράσεις της καρδιάς και των λοιπών συστημάτων του σώματος. Σε περίπτωση που προκύψει ότι η HRV δεν είναι συνεκτική, προτείνεται να επιστρατευθεί μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της συνοχής.

Μικροσκοπικά σωματίδια και ολόκληροι γαλαξίες λειτουργούν καλύτερα ως σύνολα όταν τα μέρη τους είναι συνεκτικά – τακτοποιημένα, δομημένα, ευθυγραμμισμένα – δημιουργώντας μια κατάσταση την οποία οι αθλητές και γενικά όσοι προσπαθούν για υψηλές επιδόσεις, αποκαλούν «ροή».

Έτσι, όπως κάθε σύστημα του σώματος καθορίζεται από το πλήθος των διεργασιών που το απαρτίζουν, και όπως η ευεξία ολόκληρου του σώματος εξαρτάται από την ακεραιότητα και την κατάλληλη λειτουργία πολλαπλών τέτοιων συστημάτων, το ίδιο ισχύει για κάθε επίπεδο ύπαρξης.

Αυτή η ιδέα της διασύνδεσης όλων των πραγμάτων, είτε πρόκειται για σωματίδια, ζωντανούς οργανισμούς, πλανήτες, εταιρείες ή κράτη, είναι, λένε οι McCraty και Childre, μια από τις πιο βαθυστόχαστες παρατηρήσεις του τελευταίου αιώνα.

«Κατ' αυτόν τον τρόπο, κάθε όλον σχετίζεται με και είναι μέρος ενός ευρύτερου όλου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί μέρος από κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Σε αυτό το πλαίσιο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ξεχωριστό, μόνο, χωρίς σχέσεις.»

Η επιστημονική ανάλυση και οι προοπτικές οι οποίες παρουσιάζονται στο άρθρο των McCraty και Childre προσφέρουν στον ερευνητή, τον επαγγελματία υγείας, τον εκπαιδευτικό αλλά και τον μη-ειδήμονα την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά με ένα πλούσιο κορμό επιστημονικών ευρημάτων τα οποία έχουν συσσωρευθεί ως επί το πλείστον κατά το τελευταίο μισό του αιώνα.

Το πρωτότυπο άρθρο Συνοχή (Εναρμόνιση): Συνδέοντας την Προσωπική, Κοινωνική και Οικουμενική Υγεία αναφέρεται επιπλέον στην σημασία της ικανότητας για επανάκαμψη, τη διασύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς, την κοινωνική και οικουμενική συνοχή, την σύνδεση του ενεργειακού πεδίου της καρδιάς με πληροφορίες εκτός του ανθρώπινου σώματος και την υπόθεση της Πρωτοβουλίας Οικουμενικής Συνοχής, σύμφωνα με την οποία εάν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων επιδοθεί εμπρόθετα στην παραγωγή θετικού συναισθήματος από μια συνεκτική κατάσταση της καρδιάς, ανοίγει η δυνατότητα για ρύθμιση του ενεργειακού και γεωμαγνητικού πεδίου της γης, με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση της οικουμενικής συνοχής.