Τον προηγούμενο μήνα Ιούνιος 2023 Τον επόμενο μήνα
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
week 22 1 2 3 4
week 23 5 6 7 8 9 10 11
week 24 12 13 14 15 16 17 18
week 25 19 20 21 22 23 24 25
week 26 26 27 28 29 30
Κανένα γεγονός

Η δημιουργός

Swami Nirvikalpananda / Όλγα Αλεξίου

DSC 0559half

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σπούδασα Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στη Θεσσαλονίκη και Παιδαγωγική στη Μυτιλήνη. Το 1982, γνώρισα το διδάσκαλο μου, Swami Satyananda Saraswati, ο οποίος εκείνη την εποχή ταξίδευε σε όλο τον κόσμο μιλώντας για τα οφέλη της επιστήμης της γιόγκα στο δυτικό κόσμο. Η ομιλία του και συγκεκριμένα το όραμα του, ότι η γιόγκα θα αποτελέσει την κουλτούρα του 21ου αιώνα, με ενέπνευσε, αν και τότε δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα σημάδευε όλη μου τη ζωή.

Έτσι ξεκίνησε η μαθητεία μου στη γιόγκα. Μέχρι το 1986, ολοκλήρωσα το σεμινάριο εκπαίδευσης δασκάλων Σατυανάντα Γιόγκα  και έκανα τα πρώτα μου βήματα στη διδασκαλία της γιόγκα, στη Μυτιλήνη, ταυτόχρονα με τις σπουδές μου εκεί. Παράλληλα, συμμετείχα στα πρώτα βήματα της δημιουργίας του Άσραμ, στην Παιανία Αττικής, και τη διάδοση της γιόγκα στην Ελλάδα, έργο που ανατέθηκε στη Swami Sivamurti Saraswati, ιδρύτρια και Ατσάρυα του Σατυανάντασραμ Ελλάδας.

Το 1986, σταθμός στη ζωή μου στάθηκε η απόφαση να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στο γιογκικό τρόπο ζωής, στο άσραμ. Άσραμ είναι ένας χώρος εντατικής εργασίας με τον εαυτό σου και το συνειδητό τρόπο ζωής.  Έζησα στο άσραμ για 13 χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Bihar School of Yoga, στην Ινδία, και το 1992 μυήθηκα στην poorna sannyasa (πλήρη σανυάσα), με τον τίτλο του swami (σουάμι), από το διάδοχο του διδασκάλου μου, Swami Niranjanananda Saraswati. Σανυάσα είναι η αφοσίωση και η  δέσμευση σε έναν πνευματικό σκοπό. Προϋποθέτει πολυετή συμβίωση με έναν πνευματικό δάσκαλο, με στόχο την απελευθέρωση του μαθητή από τους εγωκεντρικούς περιορισμούς της προσωπικότητάς του και σκοπό να κατακτήσει τον τίτλο swami, που σημαίνει να γίνει κύριος (master) του νου και του εαυτού του. Σ' αυτό το διάστημα, επίσης, παραβρέθηκα σε παγκόσμια συνέδρια γιόγκα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία.

Όσο προχωρούσα στη δική μου εξέλιξη, συλλογιζόμουν συχνά τα λόγια των μεγάλων δασκάλων: "Πρώτα ανακαλύψτε το δημιουργικό εαυτό σας, μετά εκφράστε τον στη ζωή σας και τελικά προσφέρετέ τον στους άλλους ανθρώπους και στην κοινωνία, ώστε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου".

Τότε, άρχισε να ωριμάζει μέσα μου η επιθυμία να αποχαιρετήσω το οικείο περιβάλλον του άσραμ και να συμμετέχω πιο ενεργά στην ευρύτερη διάδοση της γιόγκα, σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα. Η επιθυμία μου υλοποιήθηκε το 2002, με τη δημιουργία του "The Yoga Studio Maroussi".

Καθοδήγησα σεμινάρια γιόγκα σε μεγάλους ομίλους, εταιρείες, ομάδες γονέων με παιδιά σε απεξάρτηση, εκπαιδευτικούς, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι πρακτικές της γιόγκα βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Συμμετείχα επίσης ενεργά, στην ίδρυση του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, όπου διετέλεσα και πρόεδρος. Παράλληλα, ασχολήθηκα με την αρθρογραφία σε περιοδικά και την παρουσίαση προγραμμάτων γιόγκα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η αυξημένη ανταπόκριση του κόσμου στη διδασκαλία της γιόγκα,  το 2011, με οδήγησε στη δημιουργία προγραμμάτων Εκπαίδευσης δασκάλων γιόγκα (TTC 200 h) και ειδικών σεμιναρίων "Γιόγκα και Υγεία".

Σήμερα, η γιόγκα έχει γίνει ευρέως γνωστή για τα οφέλη της στη σωματική και νοητική υγεία του ανθρώπου. Η γιόγκα ενσωματώθηκε και αφομοιώθηκε τόσο από το σύγχρονο τρόπο ζωής που σχεδόν έχασε το αρχικό της νόημα.

Στο πλαίσιο αυτό, αισθάνθηκα την ανάγκη να επαναπροσδιορίσω το ρόλο μου στη διδασκαλία της γιόγκα και να αναδιαμορφώσω τα προγράμματά μου. Έτσι, σκοπός των τρεχόντων μαθημάτων μου είναι να βοηθήσουν τον ασκούμενο να εξελίξει την πρακτική του και να εκφράσει πιο ενεργά στη ζωή του και στην κοινωνία το ανεκδήλωτο εσωτερικό δυναμικό του.

"Όπως ένα πουλί χρειάζεται δύο φτερά για να πετάξει, έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται την υλική και την πνευματική ζωή. Το να βρεις αυτήν την ισορροπία στη ζωή σου είναι το να ζεις τη γιόγκα καθημερινά". 

Swami Niranjanananda Saraswati